Kun je dubbel glas plaatsen in bestaande kozijnen?

In veel gevallen kun je dubbel glas plaatsen in bestaande kozijnen. Als je enkel glas in jouw huis hebt en je wilt dit gaan vervangen voor dubbel glas dan is het vooral van belang om goed de diepte van de sponning te bekijken. Enkel glas komt meestal voor in oudere huizen en de meeste kozijnen in oudere huizen zijn minder dik dan bij nieuwe huizen.    

Nieuwbouwhuizen, of relatief nieuwe huizen tot ca. 10 jaar oud, zijn standaard al voorzien van HR ++ isolatieglas i.v.m. duurzaamheid. De oudere huizen hebben soms nog enkel glas en het is dus zeker aan te raden om dit te vervangen voor isolatieglas. Het kan bijna altijd geplaatst worden in de bestaande kozijnen, dus u hoeft niet de kozijnen te vervangen.  

Het isolatieglas is wel dikker dan enkel glas dus de dikte van de kozijnen is wel bepalend voor het vervangen van het glas. Een mogelijkheid zou zijn om extra ruimte te creeeren door glaslatten met een extra sponning aan te brengen of uit te frezen. Dit zal door de glaszetter ter plaatse worden bekeken.

Kunststof kozijnen hebben geen glaslatten, maar zijn veelal voorzien van een kliksysteem, waar glas zo in past. De meeste fabrikanten hebben een aangepast kliksysteem die op de huidige kozijnen worden gezet, waardoor er meer ruimte ontstaat voor isolatieglas.

Voor aluminium kozijnen geldt ook dat het afhankelijk is van de profieldikte van het huidige systeem.

Glas in de voordeur vervangen

Als je glas wilt vervangen in een bestaande voordeur dan kun je het laten inmeten en monteren door een ervaren glaszetter. Als je het zelf aandurft dan zou je ook zelf het glas in de voordeur kunnen vervangen. Dubbel glas in de voordeur werkt niet alleen warmte isolerend, maar is tot een bepaalde mate geluidsisolerend. Door het plaatsen van dubbel glas 1-zijdig gelaagd of 2-zijdig gelaagd  heeft het een isolerende werking en is het ook inbraakwerend

Indien er in de voordeur niet genoeg ruimte is om dubbel glas te plaatsen dan kan er voor extra veiligheid worden gekozen voor gelaagd glas. Gelaagd glas bestaat uit 2 (of meerdere) lagen (gehard) glas en een kunststof folie tussen de lagen. Gelaagd glas is heel erg sterk en wordt ook wel eens als inbraakwerend glas gebruikt.

De sterkte van gelaagd glas hangt af van de dikte van de glasplaten en het soort folie.

Mochten ze toch een poging wagen om in te breken dan kunnen ze de ruit wel beschadigen maar het blijft netjes op zijn plaats zitten.

Hoe bereken je de totale dikte van dubbel glas?

De totale dikte van dubbel glas kan worden berekend door de dikte van de glasplaten in mm bij elkaar op te tellen. Daar tel je de spouwdikte erbij op. Voorbeeld, de glasplaten zijn 4 en 5 mm en de spouwdikte is 15 mm, dan is de totale dikte 24 mm. (4 mm + 5 mm + 15 mm  = 24 mm). Een optische glasdiktemeter kan een uitkomst zijn als je twijfelt hoe dik het glas is wat nu in de kozijnen zit.  

Vind je het lastig om de breedte en hoogte van het glas in te meten? Bekijk dan de inmeetinstructies op onze website.

Zelf dubbel glas plaatsen

Ga je zelf glas plaatsen? Let dan op het volgende! 

Bij het plaatsen van isolatie glas geldt, bij twijfel...zeker niet aan beginnen. Voor iedere klus is er een specialist in te vinden, schakel dan ook een glaszetter in als je zeker wilt zijn dat het goed geplaatst wordt. Uit financieel oogpunt kun je er ook voor kiezen om het zelf te plaatsen. Er zijn voldoende klusfilpmjes te vinden op Youtube waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe u glas kunt vervangen.

Het lijkt wellicht eenvoudig, maar toch komt er nogal wat kijken bij het plaatsen van isolatieglas. Hou dan ook 1 ding heel goed in de gaten; de randverbinding van isolatieglas mag niet in contact komen met vocht! De meeste condensvorming of lekkage van dubbel glas komt door fouten die gemaakt zijn bij plaatsing van het glas. Ga er voorzichtig meer om en voorkom zo extra kosten.  

Wil je meer weten over de verschillende soorten isolatieglas en welke toepassing het beste in jouw situatie past? Onze adviseurs staan voor je klaar. Bel 0162 – 454963 of stuur een mail naar info@glashandelonline.com