Iedere dag kijk je er doorheen, drink je er uit , bekijk je jezelf er in of heb je er op welke manier dan ook mee te maken; glas! Een fantastisch product met onnoemelijk veel mogelijkheden, maar tegelijk ook een van de meest kwetsbare producten.

Hoe wordt glas gemaakt? Wat is het beste glas voor welke toepassing? Voor iedereen die meer wil weten over meest gangbare glassoorten en de mogelijkheden hebben wij alles op een rijtje gezet.

Waar wordt glas van gemaakt?

Glas bestaat uit een aantal verschillende grondstoffen waaronder zand, kalk en soda. Voor deze grondstoffen gemengd kunnen worden moeten ze eerst zorgvuldig gewogen worden zodat de exacte hoeveelheden zich in het gemengde product bevinden.

Hoe wordt glas gemaakt

Als alle grondstoffen zijn gemengd gaat het totale mengsel in een speciale oven. Door de hoge temperatuur in de oven worden de grondstoffen samengesmolten tot een vloeibaar mengsel. 

Wat is enkel glas?

Nadat het mengsel in de oven is verhit tot meer dan 1500 C wordt het in een bad van gegoten tin geleidelijk afgekoeld tot de omgevingstemperatuur.

Het smeltproduct koelt dan af tot een vaste stof, zonder dat het kristalliseert en is dan volledig vlak. Enkel glas wordt ook wel eens float glas genoemd. Dit komt door het drijven (floaten) in het bad van tin.  

Wat is gehard glas?

Gehard glas wordt door het hardingsproces ongeveer 5x sterker gemaakt dan gewoon glas met een soortgelijke dikte. Als gehard glas breekt dan valt het uit elkaar in duizenden stukjes, net zoals bij vernieling van het glas in een bushokje. De stukjes zijn minder scherp dan bij het breken van enkel glas, de kans op verwonding is dus kleiner. gebroken gehard glas

Wij adviseren altijd gehard glas toe te passen op plaatsen waar veiligheid het belangrijkste is. Binnendeuren, legplanken, tafelbladen, douchedeuren maar ook keukenachterwanden worden allemaal van gehard glas gemaakt.

Gehard glas is ook warmte- en hittebestendig en kan prima achter een kookplaat of gasfornuis gebruikt worden.

Welke glasbewerkingen zijn er?

Standaard slijpen

Als je bij ons glas besteld zonder scherpe randen dan komt de term standaard slijpen terug op de orderbevestiging en factuur. Bij glas voor binnen of buiten gebruik waarbij de randen in de sponningen verdwijnen hoeven de randen niet geslepen te worden. Bij andere toepassingen van glas in het interieur wordt het glas geslepen, dit wordt ook wel eens Plat Poly slijpen genoemd. Nadat de randen geslepen zijn is het glas niet meer scherp en zijn de randen mooi strak en glad.

Facet slijpen

We kennen allemaal wel de barokke spiegel bij oma boven het dressoir of in de gang.

Of ruitjes in een binnendeur binnen een klassiek interieur. Deze sierrand is een schuin aflopende rand van een bepaalde breedte, meestal tussen 5 mm tot ca. 45 mm.

Bijna ieder soort glas kan facet geslepen worden, hiervoor geldt wel hoe dikker het glas hoe breder de facetrand gemaakt kan worden.

Boren

In vrijwel elke glassoort kunnen boorgaten of uitsparingen gemaakt worden. Denk hierbij aan glazen keuken achterwanden met stopcontactgaten. De randen van de boring worden geslepen zodat je ook een douchedeur met boring als deurgreep kunt gebruiken.

Zo is de douchedeur strak afgewerkt en hoef je geen deurgreep of knop te monteren.

Frezen

Glas heeft enorm veel mogelijkheden en is niet enkel een recht toe rechtaan product. Glas kan eenvoudig in een gewenste vorm worden gemaakt door het te frezen. Ook uitsparingen voor scharnieren kunnen op deze manier in een hardglazen deur worden gemaakt.

Zandstralen

Een douchedeur, binnendeur of glazen scheidingswand voorzien van blokken of een logo in het glas? Dit kan!

Het glas wordt bespoten met aluminiumoxide, hierdoor wordt het matte gedeelte mogelijk gemaakt.

Hoe wordt matglas of melkglas gemaakt

Hoe wordt matglas of melkglas gemaakt?

Matglas is ook bekend als melkglas, dit vanwege de melkachtige kleur wat het heeft . Een andere naam is Acide glas, genoemd naar het zuur waar het mee wordt behandeld.  De basis voor matglas is eigenlijk eenvoudig float glas, wat mat wordt gemaakt met een slijpmiddel op een zuur. Door het glas op deze manier te behandelen wordt het glas mat.

Het voordeel van matglas is dat er nog steeds licht doorheen komt, weliswaar minder dan normaal helder glas, maar de ruimte is nog steeds enigszins voorzien van natuurlijk licht.

En dat terwijl je niet hoeft in te leveren op privacy. Matglas wordt dan ook vaak gebruikt bij douchecabines of bij kantoren.

Hoe kun je krassen uit glas verwijderen?

Glas is een kwetsbaar product en ook gevoelig voor krassen. De grootste misvatting is echter dat gehard glas krasvrij zou zijn. Gehard glas is wel wat krasbestendiger dan normaal glas, maar is ook nog steeds gevoelig voor krassen. Tafelbladen worden daarom gemaakt van gehard glas. Maar pas wel op met het schuiven van andere materialen zoals bv. sleutels en vazen.

Om krassen uit glas te verwijderen zijn er verschillende huishoudtips, zoals tandpasta, zuiveringszout gebruiken, polijsten met metaalpoets of transparante nagellak of super fijn staalwol 000.

Heb je krassen in de ruiten van het huis? Irriteer je je al even aan de krassen in het glas? De volledige ruit laten vervangen is een kostbare optie. Een alternatief, en wellicht ook voordeliger,  is om uw ruit(en) te laten polijsten door een glaszetter. Deze professionals krijgen de meeste ruiten weer krasvrij en uw ruit ziet er weer perfect uit. 

Zoals je ziet kan er meer met glas dan je wellicht zou denken. Onze adviseurs helpen je graag verder met een passend advies op maat voor jouw toepassing. Bel ons op 0162 - 454 963 of laat ons contact met u opnemen.