Wat is HR glas?

HR staat voor hoog rendement glas. HR is een coating aan de binnenzijde van het glas welke de stralingswarmte tegen zal houden. Net als bij standaard dubbel glas worden de naden tussen het glas en de spouw dichtgemaakt met speciale kit. Het verschil tussen standaard dubbel glas en HR glas is dat de binnenkant bij HR+ glas is gevuld met edelgas en een zijde van het glas een coating heeft. HR glas is in verschillende uitvoeringen beschikbaar met een bijbehorende isolatiewaarde, zoals je kunt zien in onderstaande schema. Hoe lager de U-waarde, hoe meer + en hoe beter het glas isoleert.

Type gls

U-waarde

Spouw

Toepassing

Standaard dubbel

2.8

Gevuld met lucht

Gebruik binnen

HR

1.9

Gevuld met lucht

Opvolger dubbel glas

HR+

1.6

Gevuld met edelgas

Opvolger HR glas

HR++

1.2

Verbeterde coating & argon gas

Meest gebruikt

HR+++

0.9

3 glasplaten en 2 spouwen

Alleen in nieuwe kozijnen

 

Wat zijn de voordelen van HR++ glas;

- besparing op de energiekosten door hogere isolatie waarde
- 2 x meer isolerend dan standaard dubbel glas
- mogelijkheid tot zonwerende optie
- geluidsisolerende functie

Hoe wordt HR++ glas gemaakt?

Zoals eerder aangegeven is HR++ glas dubbel glas met een extra coating en is de  spouw is gevuld met Argon gas. De HR++ beglazing werd speciaal ontworpen om de kou buiten en de warmte binnen te houden en en de bewoner volop van het daglicht te laten genieten. HR++ isolatieglas isoleert 5 x beter dan enkel glas en 2 x beter dan een traditioneel dubbel glas. HR++ is op dit moment het meest toegepaste glas in de woningbouw en utiliteistbouw.

De opbouw van HR isolatieglas is als volgt: buitenblad - spouw - binnenblad. Een benaming van 5-15-4 betekend dan een buitenblad van 5 mm dikte, een spouw van 15 mm en een binnenblad van 4 mm dikte. Bij beglazing waarbij het binnenblad en het buitenblad van gelijke dikte zijn (bijvoorbeeld 4-15-4) kan interferentie optreden. Dit lijkt dan een 'wiebelig' beeld en eventueel een gevoel van 'dubbel zien'. Het is daarom aan te bevelen om te kiezen voor een ongelijke samenstelling (5-15-4 is de meest voorkomende samenstelling).

Isolatieglas_HR++ glas

Wat kost isolatieglas?

Een veelgestelde vraag is; Wat zijn de kosten van dubbel glas? De aanschaf van standaard dubbel glas is de meest goedkope oplossing. Op de lange termijn ben je echter voordeliger uit met HR++ glas. HR++ glas heeft een hogere isolatiewaarde dan standaard dubbel glas, waardoor u uiteindelijk bespaart op uw stookkosten. De kosten zijn dus volledig afhankelijk van de toepassing en jouw eigen voorkeur.

Wat als er condens tussen dubbele beglazing aanwezig is?

Als er vocht of condens te zien is aan de binnenkant van het dubbel glas dan is er meestal een lek in het kader waar de glasplaten in zitten. Na verloop van tijd komt er door de condens een kalklaagje in het raam en dan is niet meer te verwijderen.

Als dit gebeurt dan is het raam ook zijn isolerende vermogen verloren.

Er zijn meerdere oorzaken die het lek kunnen veroorzaken, onvoldoende onderhoud of oude kitranden. Ook de kit die de spacers verbind met de glasplaten kan door UV straling aangetast zijn waardoor er lucht uit de spouw heeft kunnen ontsnappen.

Als je last hebt van condens in de dubbele beglazing dan is de enige oplossing vervangen van de ruit. De ruit kan namelijk niet gerepareerd worden. Kleine ruiten zijn eventueel ook zelf te vervangen, met een beetje handigheid ;-)

Wil je meer weten over isolatieglas? Onze adviseurs staan voor je klaar. Bel 0162 – 454963 of stuur een mail naar info@glashandelonline.com