• zenit.featuresBar.textSlide1
  • zenit.featuresBar.textSlide1
  • zenit.featuresBar.textSlide0
  • zenit.featuresBar.textSlide0

21-11-2023

Glazen douchewand of deur breekt spontaan, hoe kan dat?

Via Facebook delen tientallen mensen berichten en foto's van hun gebroken glaswand, zoals op de foto. (Bron:  RTLnieuws.nl) Op de website van RTL nieuws (EditieNL) is een heel artikel geschreven over "spontaan" kapot gesprongen douchewanden. Helaas komen deze foto's ook bij ons binnen. Soms gebeurt dit tijdens het installeren van een glazen douchedeur of glazen douchewand, soms ook net na installatie.  

Heel fijn dat EditieNL contact met ons heeft opgenomen om hier dieper in te duiken en om vragen te beantwoorden. Het hele artikel is te lezen op de website van RTLnieuws.nl

De toelichting op de vragen van EditieNL en een verdere uitleg vindt u hieronder;

Het glas breekt spontaan

Er doemen inderdaad vaker verhalen op dat een glazen douchewand 'spontaan' is gesprongen. Maar zo spontaan gebeurt dat helaas niet. Voor het uiteen spatten moet er altijd een aanleiding zijn geweest. Bijvoorbeeld iemand die er hard met zijn föhn tegenaan heeft gestoten, met een roestvrijstalen douchewisser of tijdens het klussen met een schroevendraaier. Dan hebben wij het niet over een zacht tikje, maar hard genoeg dat de tik het spanningsveld van het glas doorbreekt. 

Zo hebben wij weleens meegemaakt dat een deur of raam van een badkamer heel hard dichtwaaide, waardoor er trillingen ontstonden die de douchewand deden klappen. Maar daar ging wel iets aan vooraf. Het bleek dat een monteur eerder bezig was geweest en tegen het glas had gestoten. Dat glas spontaan kapotgaat is dus enkel de beleving.

Een stootje hoeft trouwens niet direct voldoende te zijn om glas te doen breken, maar dat maakt het wel onrustig. Glas heeft een bepaalde spanning, maar die kan tot een ontlading komen. Gelukkig blijft de spanning van glas niet eeuwig verstoord. Na een paar dagen is deze weer hersteld.

Lastig te herleiden

Het vervelende aan de situatie is dat het helaas niet altijd te herleiden is waar deze onderbreking in de spanning vandaan komt.  Als zoiets gebeurt is het een hele nare situatie en kan zeker voor onrust zorgen bij eigenaren van een glazen douchewand of douchedeur. 

Als mensen dan gaan zoeken op internet kom je verschillende verhalen tegen waardoor het lijkt dat het probleem in het glas zit, een slechte kwaliteit of iets mis gegaan tijdens productie. Het glas (en productie in de glasfabriek) moet aan wettelijk Europese regelgeving voldoen. Een douchewand is van hetzelfde glas gemaakt als een autoruit. Het leed is niet te overzien als dit "zomaar" kapot kan springen. kapot zouden gaan.

Ons verhaal wordt bevestigd door klusjesmannen die deze klus vaker hebben uitgevoerd. Zij geven aan dat voorzichtigheid bij installeren van groot belang is.  

Onze tips voor het veilig plaatsen van een douchewand

  • Zorg ervoor dat het glas nooit koud op de grond wordt gezet. Door ongelijkheid in de vloer of iets wat onder het glas kan liggen kan het spanningsveld verstoort worden. 
  • Plaats altijd kunststof opvulpakkingen (siliconen) onder het glas. Of dit nu in een U-profiel of op de vloer is, ook hiervoor geldt dat er een bescherming tussen het glas en het oppervlakte moet zijn. 
  • Wees extra voorzichtig bij het verplaatsen van de douchewand. Door met de rand van het glas tegen bijv. een deur, muur of deur aan te stoten kan het spanningsveld verstoort worden. 
  • Zorg voor extra handjes bij het monteren van de douchewand.
  • Zorg ervoor dat er geen gereedschap tegen het glas aan komt en voorkom te strak aandraaien van de scharnieren of glasklemmen.

Iedere douchewand en douchedeur wordt gemaakt van gehard veiligheidsglas. Deze glassoort staat erom bekend dat het 5x sterker is dan gewoon enkel glas. Als de glaswand kapot zou gaan dan barst het uiteen in duizenden stukjes. Genoeg om de schrik er goed in te laten zitten en je kunt wel wat wondjes aan over houden. Gelukkig is het niet zo dat het in hele scherven breekt waardoor de schade nog erger zou kunnen zijn. 

Mocht u meer informatie willen over dit artikel of met ons in gesprek willen over het onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op via e-mail: info@glashandelonline.com of telefonisch via 0162 - 454 963
  • Ruim aanbod in glas en spiegels
  • zenit.featuresBar.textSlide1
  • Klantbeoordeling: 9,2
  • zenit.featuresBar.textSlide2
  • Scherpe prijzen
  • zenit.featuresBar.textSlide3
  • Uitstekende kwaliteit
  • zenit.featuresBar.textSlide4